CALEA IUBIRII

Curajul

Această carte reprezintă o micuță floare sălbatică care a înfruntat pietrele și stâncile pentru a ieși la lumină. Înconjurată de o aura luminoasă de un auriu strălucitor, ea își expune măreția micului ei sine. În seninătatea ei, ea poate fi asemănată cu cel mai strălucitor dintre sori.

Ori de câte ori ne confruntăm cu o situație foarte dificilă, avem de ales: fie o putem respinge, învinovățind pe altcineva pentru greutățile prin care trecem, fie putem accepta provocarea, confruntându-ne cu ea. Atitudinea din urmă este singura care duce la creștere interioară. Floarea ne arată calea, căci pasinea ei pentru viață a determinat-o să încerce să scape din întunericul în care zăcea (sub formă de sămânță) și să iasă la lumină. Este inutil să lupți împotriva provocărilor vieții, să încerci să le eviți sau să le contești. Ele există, iar dacă sămânța dorește să se transforme în floare, ea trebuie să treacă prin ele. Fiți curajoasă și transformați-vă în floarea pentru care sunteți predestinată.

Sămânța nu știe ce se va întâmpla; ea nu a cunoscut niciodată floarea. De aceea ea nici nu își poate imagina că va deveni vreodată o floare minunată. Călătoria este lungă și pare mai sigur să nu pleci la drum, căci calea este necunoscută și nu știi unde vei ajunge. Nimic nu îți poate fi garantat pe cale. Primejdiile sunt nenumărate, există o mie și una de capcane – iar sămânța se simte în siguranță, ascunsă în învelișul ei tare. Și totuși, sămânța încearcă, ea face un effort. Renunță la învelișul ei dur care reprezintă securitatea sa și începe să se miște. Instantaneu începe lupta: bătălia cu solul, cu pietrele, cu stâncile. Pe cât de dură este sămânța, pe atât de fragilă este frunzulița care răsare din ea, cea care este nevoită să se lupte cu nenumăratele pericole. Sâmânța nu se afla în nicio primejdie, ea ar fi putut să supraviețuiască timp de mii de ani. Pentru planta încolțită pericolele sunt însă nenumărate. Și totuși ea își începe călătoria către necunoscut, îndreptându-se către soare, către sursa ei de lumină, fără să știe de ce face acest lucru și nici încotro se îndreaptă. Crucea pe care trebuie să o poarte este imensă, dare a continuă să își urmărească visul.

La fel se petrec lucrurile și cu calea pe care trebuie să o parcurgă omul. Ea este dificilă și este nevoie de mult curaj pentru a porni la drum.

INOCENȚA

Bătrânul ilustrat în această carte emană inocența, bucurându-se ca un copil de lumea în care se află. În jurul lui există aura grației, ca și cum s-ar simți pretutindeni acasă și ar accepta tot ce îi oferă viața. Pare că se află într-o comuniune jucăușă cu insecta care se află pe degetul lui, ca și cum ar fi cei mai buni prieteni. Florile roz care îl înconjoară simbolizează vremea detașării, a relaxării și a blândeței. Ele reflect în exterior calitățile interioare ale bătrânului.

Inocența născută din experiențele profunde ale vieții seamană cu aceea a unui copil, fără a fi copilăroasă însă. Inocența copiilor este frumoasă, dar ignorantă. Pe măsură ce copiii cresc și învață că lumea poate fi un loc primejdios și amenințător, ei își pierd inocența, înlocuind-o cu neîncredere și îndoială. Inocența unei vieți trăite plenar are însă calitatea înțelepciunii și a acceptării minunilor veșnic schimbătoare ale vieții.

Zenul susține că dacă renunți la cunoaștere – iar prin cunoaștere el înțelege totul: numele tău, identitatea, întreaga amprentă a societății asupra ființei tale – dacă renunți la tot ceea ce au imprimat alții asupra ta, vei dobândi o calitate cu totul diferită a ființei: inocența.

Această calitate crucifică persoana, personalitatea, iar fața ta primordială este renăscută. Devii astfel din nou ca un copil.

ÎNCREDEREA

A sosit momentul să faceți bungee jumping fără coardă! Cavalerul de apă ne cere o încredere absolută fără reserve și fără secrete ascunse. Cei care îl acultă și vor face pasul în necunoscut, chiar dacă ideea îi sperie de moarte, vor simți în cele din urmă o bucurie pe care nu au mai simțit-o vreodată. Această încredere deplină ne poate conduce către marele salt cuantic, care nu ține cont de planuri elaborate și de pregătiri. Nu este vremea acum pentru gânduri de genul : Bine, stiu ce am de făcut, dat stai puțin ca să-mi împachetez câteva lucruri de strictă necessitate. Nu, trebuie să sărim pur și simplu fără să ne pese de ceea ce se va întâmpla în continuare.

Tot secretul aceste cărți este saltul și fiorul pe care îl aduce cu sine, pe măsură ce cădem liber, fără să știm ce se va întâmpla cu noi în continuare. Ilustrația ne prezintă totuși câteva indicia cu privire la ceea ce ne așteaptă dincolo: ceva moale, binevoitor, cu petale roz, suculente…

Nu vă risipiți viața luptându-vă pentru lucruri care vă vor fi luate mai devreme sau mai târziu. Aveți încredere în viață. Nu veți putea niciodată renunța la cunoașterea minții raționale fără încredere. Încrederea aduce cu sine o deschidere infinită. Viața trăită în credință nu mai este una obișnuită, ci se revarsă, invadată de energie divină. Când inima devine inocentă și zidurile dispar, sunteți unit infinitatea. Aceasta nu mai este o amăgire ci o realitate care nu vă va putea fi luată niciodată. Nimic din ceea ce poate fi luat merită păstrat. În schimb, dacă știți că ceva nu vă va putea fi luat niciodată, de ce v-ar fi teamă? Adevărata comoară este cea care nu poate fi pierdută niciodată.

DETAȘAREA

Ilustrația de pe această carte prezintă imaginea unor frunze de lotus dimineața devreme; valurile din jurul lor arată că de pe una dintre ele tocmai a căzut o picătură. Acest moment este extreme de prețios și are o semnificație aparte. Lăsându-se în voia gravitației și acceptând să cadă de pe frunză, picătura a renunțat la identitatea ei, preferând să se scufunde și să fuzioneze cu apa cea mare de sub ea. Ne putem imagina că nu i-a fost ușor să ia o asemenea hotărâre, aruncându-se din lumea sa necunoscută în necunoscut.

Tragerea aceste cărți indică recunoașterea faptului că s-a terminat o etapă. Poate fi vorba de o slujbă, de o relație, de căminul pe care l-ați iubit sau de orice alt aspect din viața dumneavoastră care v-a ajutat să vă autodefiniți. Indiferent despre ce este vorba a sosit timpul să vă detașați și să descoperiți noi dimensiuni ale vieții. Aveți tot dreptul să fiți trist o vreme, dar nu trebuie în niciun caz să vă cramponați de trecut. Indiferent de aspectul din trecut la care renunțați, în față vă așteaptă un viitor mai mare. Ați trecut de punctual dincolo de care nu mai există întoarcere, iar forța gravitației nu mai poate fi învinsă. Lăsați-vă în voia ei căci vă va conduce către eliberare.

Din perspectiva existenței, nimeni nu este superior sau inferior. La acest nivel, firul de iarbă este absolut egal cu gigantica stea… Omul dorește însă să fie mai presus decât alții, să cucerească natura…. De aceea el luptă continuu. Această luptă permanentă îi creează nenumărate problem, iar viața sa devine complicate. Omul innocent este cel care a renunțat la luptă, care nu dorește să fie mai presus de altcineva, care nu se află în competiție cu nimeni și care nu simte nevoia să demonstreze că este cineva special. El a devenit astfel ca un trandafir sau ca o picătură pe frunza unui lotus. A devenit parte integrantă din infinitate. A fuzionat și a devenit una cu marele ocean, deși este doar un val la suprafața acestuia. El nu mai știe ce este eul. Dispariția eului înseamnă inocență.

TRANSFORMAREA

Figura central din această carte este ilustrată deasupra florii uriașe a vidului și conține simbolurile transformării: sabia care taie iluzia, șarpele care se regenerează prin schimbarea pielii, lanțul rupt al limitărilor și simbolul yin/yang al transcenderii dualității. Una din palmele eroului se odihnește în poală, deschisă și receptive. Cealaltă se întinde pentru a atinge gura unei figure adormite care simbolizează tăcerea și apare atunci când ne odihnim.

A sosit timpul să vă detașați cu adevărat. Asta nu înseamnă că durerea, tristețea sau dificultățile dispar. Ele rămân, dar trebuie să învățați să le acceptați, la fel cum a procedat Gautama Buddha, care după ani de căutări spiritual asidue, a renunțat, conștient că nu mai este nimic de făcut. Chiar în acea noapte el a cunoscut iluminarea. La fel ca și moartea, transformarea se produce atunci când îi sosește timpul. Tot la fel ca și moartea, ea vă va conduce întro nouă dimensiune.

Un maestro zen nu este un învățător obișnuit. În toate religiile există învățători. Aceștia vă vorbesc despre subiecte pe care nu le cunoașteți și vă roagă să vă credeți în învățăturile lr, căci este imposibil ca aceste experiențe să fie transformate întro realitate obiectivă. Nici chiar învățătorul nu le cunoaște. El crede în ele după cum își transmite mai departe convingerile sale. Zenul nu are nimic de-a face cu credința. Adepții săi nu sunt niște credincioși, ci acele suflete temerare care sunt dispuse să renunțe la toate convingerile lor, la credințe, îndoieli, la rațiune și la minte, pătrunzând direct în existența lor pură de dincolo de hotare.

Acest proces aduce cu sine o transformare uriașă. În timp ce alte religii au la bază o întreagă filozofie, zenul are la bază însuși procesul de transformare, de metamorfozare. El este adevărata alchimie care vă transformă dintr-un metal obișnuit în aur curat. Pentru acesta, limbajul lui trebuie înțeles, însă nu cu mintea rațională, ci cu o inimă plină de iubire. El trebuie doar ascultat, fără a fi preocupați dacă este adevărat sau nu. Va veni cu siguranță un moment în care îl veți înțelege, în care veți vedea ceea ce v-a scăpat întreaga viață. Subit, ceea ce Gautama Buddha a numit cele 84.000 de mii de porți se vor deschide pentru dumneavoastră.

ÎNFLORIREA

Regina de Curcubeu seaman cu o plantă fantastică, plenar înflorită și având culori minunate. Are o sexualitate debordantă, este vie și are un potențial uriaș. Își lovește palmele în ritmul muzicii iubirii, iar colierul zodiacal pe care îl poartă la gât este astfel așezat încât Venus se odihnește chiar deasupra inimii ei. Faldurile bogate ale veșmintelor sale conțin nenumărate semințe, care cad și prind rădăcini ori de câte ori bate o boare de vânt. Reginei nu îi pasă dacă semințele cad pe pământ fertile sau uscat, ea le răspândește pretutindeni, întro celebrare continua a iubirii și a vieții. Deasupra ei cad flori, care simbolizează propria ei înflorire iar apele emoțiilor văluresc jucăuș în jurul florii pe care stă așezată.

La ora actuală vă simțiți o grădină cu flori iar binecuvântările se revarsă asupra dumneavoastră. Acceptați cu bunăvoință albinele și păsările, lăsați-le să bea din nectarul dumneavoastră. Permiteți celor din jur să se bucure de fericirea pe care o emanați.

Zenul dorește ca viața să fie trăită în abundență, intens, în totalitate – nu ma minim așa cum dorește creștinismul, ci la maxim, să dea pe-afară.

Viața dumneavoastră trebuie să interfereze cu cea a celor din jur. Fericirea, binecuvântarea, extazul dumneavoastră nu trebuie să fie conținute în sine, ca o sămânță. Ele trebuie să se deschidă la fel ca o floare, răspândindu-și mireasma asupra tuturor – nu numai asupra celor apropiați, ci și asupra străinilor.

Asta înseamnă adevărata compasiune, adevărata iubire: împărtășirea iluminării, a dansului în lumea de dincolo.

ÎMPĂRTĂȘIREA

Regina de foc este atât de bogată încât își poate permite să dăruiască.Toți cei din jur se pot împărtăși din energia sa. Ei nu îi trece nicio clipă prin minte să facă un inventar al avuțiilor sale sau să pună ceva de-o parte, pentru mai târziu. Își dăruiește cu ușurință și fără reserve comorile nelimitate, întâmpinându-i pe toți cu aceeași bunăvoință și invitându-I să se împărtășească din abundenșa, fertilitatea și lumina care emană din ea.

Dacă ați tras această carte, ea vă arată că aveți acum șansa de a vă împărtăși cu alții iubirea, bucuria și râsul. Acest gest de dăruire nu vă va goli de energie, ci dimpotrivă vă va spori rezervele, făcându-vă să vă simțiți mai împlinită. Nu trebuie să mergeți undeva anume și nu trebuie să faceți niciun efor special. Puteți să vă bucurați de o relație de cuplu fără posesivitate sau atașament, puteți da naștere unui copil sau puteți concepe un nou proiect, având același sentiment de creativitate împlinită. Tot ceea ce vă înconjoară pare să se lege. Bucurați-vă de această stare de grație, centrați-vă în ea și lăsați abundneța să curgă prin dumneavoastră și în jurul dumneavoastră.

Pe măsură ce evolueză către cele de-al patrulea centru, cel al inimi, întreaga viață a omului devine un ocean de iubire. Cel de-al treilea centru a creat deja o mare abundență de iubire. Atunci când atinge cele de-al treilea centru în meditație omul se umplu de iubire, de compasiune pe care dorește în mod firesc să le împărtășească. Acest proces se petrece în al patrulea centru – inima.

Așa se explică de ce chiar și cei mai obișnuiți dintre oameni cred că iubirea se naște din inimă. Ei au auzit vorbindu-se de acest lucru, dar nu îl cunosc personal, căci nu au ajuns niciodată la inima lor. Numai cel care meditează găsește drumul către inimă. Atunci când ajunge în acest centru al ființei sale în el se produce subit o explozie de iubire, compasiune, bucurie, beatitudine și binecuvântare, cu o forță atât de mare încît inima lui se trezește. Inima este situată la mijlocul celor șapte centri – dedesubtul ei se află trei centri, iar deasupra ei tot trei. Astfel spus, ați ajuns la mijloc.

INTEGRAREA

Imaginea integrării este unio mistica, fuziunea opușilor. Dualitățile vieții, așa cum le-ați experimentat până în prezent, incep acum să se topească una în cealaltă. Noaptea nu se mai opune zilei, întunericul nu mai alungă lumina; dimpotrivă, ele lucrează împreună pentru a da naștere unei totalități unificate transformându-se la infinit dintruna în cealaltă fiecare conținând în sine sămânța opusului său.

Vulturul și lebăda sunt două păsări la fel de maiestuoase. Vulturul este simbolul puterii și al solitudinii. Lebăda este simbolul spațiului și al purității, plutind ușor și scufundându-se din când în când în elementul emoțiilor, perfect mulțumită în perfecțiunea și frumusețea ei.

Orice om reprezintă o uniune între un vultur și o lebădă, între un principiu masculine și unul feminin, între viață și moarte. Cartea integrării este simbolul creației de sine, a renașterii și a fuziunii mistice. Altfel spus, ea este simbolul alchimiei interioare.

Conflictul există întotdeauna în interiorul omului. Dacă nu se rezolvă aici, el nu va putea fi rezolvat nici în altă parte. Decizia vă aparține și  ea nu se poate naște decât din dialogul dintre cele două părți ale creierului dumneavoastră. Între ele există o punte foarte mica. Dacă această punte este ruptă printrun accident oarecare, dintrun defect fiziologic sau unui alt motiv, persoana devine divizată, se tansformă în două persoane și astfel apare fenomenul de schizofrenie sau de personalitate multiplă. Dacă puntea este ruptă – și trebuie să vă avertizez că este foarte fragile – atunci deveniți doi, vă comportați ca și cum ați deveni două persoane. Dimineața sunteți plină de iubire, avețio o frumusețe interioară, iar seara deveniți furios, complet diferit. Nu vă mai amintiți de starea pe care ați avut-o dimineața. Cum v-ați mai putea aduce aminte? Dimineața funcționa o altă minte, deci o persoană complet diferită. Dimpotrivă, dacă puntea este întărită astfel încât cele două punți să devină una, se produce fenomenul de integrare, urmat de scristalizare. Ceea ce George Gurdjieff numea cristalizarea ființei nu este altceva decât acest process de unificare a celor două minți, de întâlnire dintre bărbatul și femeia din interior, dintre yin și yang, între emisfera dreaptă și cea stângă, între logic și illogic, între Platon și Aristotel.

ARMONIA

Experiența centrării în inimă în timpul meditației nu poate fi înțeleasă cu mintea sau forțată să se petreacă. Ea vine întrun mod natural pe măsură ce ne punem la unison cu ritmurile tăcerilor noastre interioare. Figura reprezentată pe această carte reflect blândețea și delicatețea acesti experiențe. Delfinii care sar din inima sa făcând un arc de boltă către cel de-al treilea ochi simbolizează sentimentul ludic și inteligența care se nasc din contactul cu inima spirituală. Ele devin cu adevărat manifeste atunci când continuăm să ne mișcăm prin lumea exterioară fără a părăsi centrarea în inimă.

Este momentul să fiți mai receptive și mai puțin rigid. O fericire indescriptibilă vă așteaptă chiar după colț. Nicio persoană din exterior nu vă poate indica unde se află aceasta, iar atunci când o veți găsi nu o veți putea descrie în cuvinte altor oameni. Și totuși, ea se află acolo, adânc îngropată  în inima dumneavoastră, gata să se lase descoperită.

Asculați-vă inima. Deplasați-vă acolo unde vă trimite ea, indiferent de eforturile pe care acest lucru vi le impune.

Starea de simplitate perfectă nu este ușor de atins… pentru a o atinge trebuie să renunți la tot ce ai. De aceea este atît de valoroasă simplitatea, pentru că pentru a o atinge, trebuie să renunți la tot ce ai. Nu poți fi simplu dacă renunți la tot. De aceea oamenii au preferat complexitatea și au preferat să fie simpli.

Dumnezeu nu merge decât alături de inima simplă, pe care o ține de mână. Doar o inimă simplă poate cânta la unison cu Dumnezeu, întro armonie perfecta. Pentru a atinge acest nivel, va trebui să vă treziți mai întâi inima, să vă descoperiți propria vibrație, propriul ritm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + four =